28 Ocak 2010 Perşembe

Roman Kahramanları

Dün Mephisto'da dolaşırken gözüme çarptı. İlk sayısı bu ay çıkmış, üç aylık bir edebiyat dergisi. Dergi adından da anlaşılabileceği üzere roman kahramanları üzerine yazıların yer aldığı bir dergi olarak düşünülmüş. Derginin genel yayın yönetmeni Irmak Zileli; "Dünya edebiyat tarihinin uçsuz bucaksız derinliğinde tanıdığımız o kahramanlar hakkında bir dergi çıkarma hikâyemiz bu düşüncelerle başladı. Her sayımızda iki yerli, iki yabancı roman kahramanı üzerine dosyalar hazırlamak fikri hemen ardından doğdu. Yazıların yalnızca edebiyatın penceresinden yaklaşmaması gerektiğini düşündük sonra. Roman kahramanı dediğimiz, insan ruhunun bir suretiydi madem, ona psikolojiden felsefeye, edebiyattan tarihe, hukuktan antropolojiye insan bilimlerinin farklı dallarının bakış açılarıyla yaklaşmak daha anlamlı olacaktı... Bu ilk sayıda yoğun olarak edebiyatçıların kalem oynattığının farkındayız, ancak gelecek sayılarda sözünü ettiğimiz farklı yaklaşımlara yer vereceğimizi şimdiden duyuralım..." sözleriyle derginin derdini/amacını gayet güzel anlatmış zaten.
Roman kahramanları üzerine bir dergi fikrini çok sevdim ve kendi roman kahramanlarım üzerine düşünmeye başladım bile. Dergiyi okuduktan sonra daha ayrıntılı bir şeyler yazmayı umut ediyorum.
Bir de merak edenler için; Roman Kahramanları

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Bir sonraki sayıda Holden ve Seymour'lar havada uçuşur gibi! Fikir güzel ama dergi olayı başka bir şey, yazılanlar ne kadar iyi olursa olsun ders notu gibi sunulması garip geliyor bana, daha güzel bir biçim yakalamaları lazım. :A

Yorum Gönder